dinsdag 17 juli 2012

Nederlandse F-16's bombarderen opnieuw in Afghanistan

Nederlandse F-16’s zijn opnieuw in actie gekomen boven Afghanistan. Ze kwamen een Italiaanse eenheid te hulp die werd aangevallen in de noordwestelijke provincie Badghis. Hierbij hebben de gevechtsvliegtuigen hun wapens ingezet.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De F-16’s kwamen zondag in actie om een aanval op een Italiaans eenheid af te slaan in de westelijke provincie Badghis.

De toestellen wierpen enkele bommen af, waarna de vijandelijkheden tegen de Italiaanse eenheid werden gestaakt, aldus Defensie.

De vliegers voerden zondag een verkenningsvlucht uit toen zij opdracht kregen ondersteuning te leveren in de West-Afghaanse provincie Badghis.

Eerder in die week leverden de F-16’s ook steun in dezelfde provincie. Ze vlogen laag over om hun aanwezigheid te tonen en vuurden enkele lichtkogels af.

Nagenoeg aansluitend volgde de opdracht naar de provincie Herat te vliegen. Hier werd ook een zogenoemde "show of force" uitgevoerd, waarbij lichtkogels zijn afgevuurd. De vliegtuigen waren onderweg voor een verkenningsvlucht toen ze te hulp schoten.

Badghis en Herat horen tot het Regionaal Commando West van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO. Italië leidt deze regio.

De provincie Badghis wordt geleid door Spanje. Herat door Italië.

De Nederlandse F-16’s mogen boven heel Afghanistan in actie komen en daarbij hun wapensystemen inzetten.